תרגיל (play) בכדורסל הוא רצף קצר או ארוך של פעולות ידועות מראש ברמה הקבוצתית שהמטרה שלו היא יצירת זריקה טובה או יצירת יתרון.
בבניית תרגיל חשוב לשמור על איזון בין שני צידי המגרש ולאפשר הגנת מעבר איכותית עבורנו בסיום התרגיל. עם זאת, רוב התרגילים הטובים בונים על הסחות דעת ושבירה של הריווח ה"אידאלי" כדי לייצר שטחים ריקים עבור השחקנ/ית עם הכדור לכדרר אליהם או השחקנים/ות ללא הכדור לזוז אליהם.
הסחת דעת:
ההגנה חושבת שסטפן קרי ישתמש בחסימה אבל למעשה הוא החוסם. באותו זמן שחקן שלישי חוסם לשחקן רביעי ומעסיק את תשומת הלב השומרים הנוספים:
שבירת ריווח "אידאלי":
התרגיל כולו של בוסטון מתחשב בחוסר הרצון של ההגנה להחליף חסימה של שחקן נמוך לשחקן גבוה ולכן הם מפנים את האזור שמתחת לקו העונשין ובתוך הצבע כדי להכניס לשם את הכדור:
כאמור, תרגיל טוב יתחשב בפתרונות ההגנתיים של היריבה ויאפשר לנצל אותם כדי לייצר יתרון.
בקצרה, משום שלא כאן המקום להרחיב, ההתקפה צריכה לקחת בחשבון אם ההגנה תנסה למנוע מסירות או לא, תבצע חילופים או לא, ואם לא, האם יעברו מעל החסימה או מתחת לה.
שלבים בלימוד תרגיל בהתקפה:
1. כשמלמדים תרגיל כדאי להתחיל בתרגיל השלם.
אם אפשר להראות אותו בווידאו, מתבצע על ידי קבוצה אחרת, הכי טוב.
לאחר מכן מראים אותו על המגרש, עם כל 5 השחקנים/ות.
2. הצלחת התרגיל תלויה בביצוע האלמנטים השונים בו, ולכן טוב נעשה אם ניצור או נביא לקבוצה שאנחנו מאמנים תרגילים שמכילים אלמנטים שהם מכירים. אם הם לא יודעים לחסום או להשתמש בחסימת Flare, תרגיל שמכיל חסימה כזו לא ימצה את הפוטנציאל שלו.
3. תוך כדי שאנחנו מראים את התרגיל השלם ומתרגלים אותו (ללא הגנה בינתיים), חשוב שנעצור ונדגיש את האופציות שהתרגיל מאפשר. האלמנט הראשון, האלמנט השני, וכך עד לסיום התרגיל. חשוב שהשחקנים/ות יידעו מה לחפש במהלך התרגיל.
4. אחרי שעברנו על האופציות והשחקנים יודעים את התרגיל "בעל פה", נתחיל להתאמן מול הגנה מלווה.
הגנה מלווה: שומרים ברצינות אבל לא חוטפים מסירות או כדרורים. כלומר, נותנים לקבוצה לשחק את התרגיל אבל לא נותנים לשחקנים בתוכה לקלוע סל.
זה שלב חשוב בלימוד עבורנו, כי אנחנו יכולים לראות איפה המסירות או הכדרורים עלולים להיות תחת לחץ ובאילו חלקים בתרגיל הקבוצה שלנו מתקשה.
5. השלב לפני האחרון: מתרגלים את התרגיל מול הגנה ששומרת היטב, כולל חטיפות, ואנחנו יודעים מה הפתרונות ההגנתיים שלה לכל אחד מהאלמנטים. זה מאפשר לקבוצה להתכונן למה שההגנה תבצע וכך לבצע בצורה יותר בטוחה את המשימות שלה.
6. השלב האחרון הוא המשחק. אנחנו לא יודעים איך ההגנה תפתור כל אחד מהאלמנטים של התרגיל, ואנחנו צריכים להיות מוכנים לכל תרחיש, כולל התרחיש בו ההגנה מנסה למנוע מאיתנו לשחק את התרגיל (על ידי שמירות כפולות, מעבר לסוג הגנה אחר, ועוד).